Wat gaat de DJ draaien vanavond?

Bruiloft Lickebaertshoeve Maasland

Een veel gestelde vraag van bruidsparen en gasten aan de DJ is:

“Wat ga je draaien vanavond?”

Ik antwoord altijd : “vraag me na afloop maar wat ik gedraaid heb dat is makkelijker”

Ik vind het lastig om op voorhand aan te geven wat er komt, ik laat mij altijd leiden door de gasten en de sfeer van het moment. Als je een feest heb met allemaal jongeren zal je vaak wat moderner en meer top 40 draaien dan op een feestje met allemaal ooms en tantes.

Daarbij moet de DJ ook wel rekening houden in wat voor stemming de gasten zijn. De dag-gasten hebben vaak al een aantal drankjes op en zijn veel meer toe aan dansen dan de gasten die net van huis of uit hun werk komen.

Muziekkeuze

Ons kenmerk is wel dat onze DJ’s staan voor “dansbare” & “herkenbare” muziek. Dit zijn dus de dansbare hits van de afgelopen 30 jaar.

Hierbij proberen we zoveel mogelijk de dood gedraaide nummers zoals Grease, Paradise by the dashboardlight,en YMCA te vermijden. Er is zoveel goede muziek gemaakt dat dit geen probleem is. Het gebeurd natuurlijk toch dat deze nummers worden aangevraagd en dan draaien we ze natuurlijk wel.

Ik vind het zelf prettig om een mix met muziek te draaien uit alle jaren. Het valt me ook steeds vaker op dat de jongere generatie moeiteloos meezing op nummers van 20 jaar geleden.

Als je net begint als DJ en nog niet zoveel ervaring hebt is het lastig om de mensen de heel avond geboeid te houden. Maar als je net als ons al jaren de muziek verzorgd op bruiloften, weet je welke songs de dansvloer gevuld houden.

De openingsdans is een mooi moment om de aandacht van de gasten te pakken…als je na de openingsdans gelijk de beste dansmuziek draait heb je de aandacht van iedereen, dan is het natuurlijk zaak de de aandacht vast te houden.

Daar gaat het toch bij een hoop DJ’s mis! Veel jonge DJ’s komen niet veel verder dan het draaien van dance, omdat ze eigenlijk graag de nieuwe Tiesto, Afrojack of Armin van buren willen worden. Ik zelf heb dat nooit geambieerd ik wilde graag mensen vermaken met de muziek die mijzelf aansprak en dat was altijd veel breder dan alleen dance.

Beatmatchen

Het mixen op zich is natuurlijk een hele kunst. Maar het is net als een fietsen…trainen…trainen….en….meters maken. Daarna is het kunstje dat in je systeem zit en mix je de hele avond alle nummers aan elkaar.

Veel nieuwe apparatuur is voorzien van een Beatmatch functie. echter is deze niet altijd heel nauwkeurig en als je dan geen ervaring hebt gaat het al heel snel mis.

Het heeft mij ook jaren gekost om goed te kunnen mixen, het is soms toch heel handig om de microfoon eens te gebruiken, om ongemerkt van muziek stijl te kunnen wisselen die niet te mixen is of om het feest een impuls te geven.